ENTJ( Dışadönük-Sezgisel-Düşünen-Yargılayan)
ENTJ'ler dinamik, enerjik, özgüvenli ve tuttuğunu koparan kişilerdir. Sanki doğa gereğiymiş gibi geldikleri mevkilerde hemen işlerin başına geçer, uzun vadeli hedeflere erişilmesi için bütün olanakları seferber ederler. Bilgilidirler. Hasımlarla hesaplaşmak adeta keyiftir onlar için, Entelektüel açıdan ilginç buldukları konularda tartışmaktan da hoşlanırlar. Kendilerine karşı gelebilen insanları beğenir, Öylelerine saygı duyarlar. O cesareti gösteremeyenlere ise hiç saygıları yoktur.
ENTJ
ve İş
· Başta olmak ister. Çoğu zaman kurum yetkilisi, yönetici, lider gibi en
güçlü mevkilerde bulunur.
· Değişiklik yanlısı liderdir. Hedefi belirler, genel gidişi yönetir; ayrıntılı uygulamayı altındakilere bırakır.
· Hedefe ulaşmak için en stratejik yolu arar.
· Adım atmadan önce gerekli bilgileri toplar, stratejiyi belirler, sonucu programdakinden daha erken tarihte almaktan hoşlanır.
· Verimsizliğe, beceriksizliğe, kararsızlığa kızar. Beklentilerini karşılamayan kişilere sert davranır,
· Yarışçı ve hırslıdır; işkoliktir çoğu zaman.
· Yardımcı diye çevresine güçlü irade sahibi, bağımsız kafalı, iş bitirici insanlar toplar, ikna edilmesi İçin karşısına çok sağlam mantığa dayalı, derli toplu tezlerle gelinmesi şarttır.
· Kararları tek başına verir, kimseden talimat ya da öğüt almak İstemez, Ancak birinin kendinden daha bilgili ya da yetenekli olduğunu görürse, onun söyleyeceklerini dinleyebilir.
· Problemlere mantıklı yaklaşımlar bulur. Çözüm ararken açık seçik ve kesin çizgilerle belirlenmiş bir çerçeve içinde çalışır.
Tipik Uğraşlar
Yönetici
Bilgisayar uzmanı
Şirket takım antrenörü
EkonomistMühendis
Çevre planlamacısı
Mali planlamacı
Sağlık ve eğitim danışmanı
Avukat
Hekim
Psikolog
Araştırma geliştirme uzmanı
Araştırıcı
Fen bilgini
Borsacı
ENTJ ve İnsan İlişkileri
• Dürüst ve doğrucudur; dolambaçlı yollardan gitmez. Güçlü inançları vardır ve onları dile getirmekten çekinmez.
• Sevdiklerinin iyiliğini düşünür; kendilerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda bilgilendirir ve teşvik eder onları.
• Yaşamı tadını çıkararak ve coşkuyla yaşar.
• Ciddi ve hırslıdır ama, insanlarla bir arada olmayı ve eğlenceyi seven bir yanı da vardır.
• Her ilişkinin bir ders çıkarma fırsatı da olduğuna inanır.
• İtibar ve mevkiye değer verir. Kendisini başarılı gösterecek bir eş de arayabilir.
• Eşinin bağımsız ve özgüvenli olmasını ister.
• Yaptığı plana uymayan insanlara sinirlenebilir.
• Ürkütücü ve kaba olabilir, sinir bozabilir.
• Karakterinin yumuşak ve romantik tarafını sertlik gösterileriyle perdelemeye çalışabilir.
Strese girince patlayabilir; kendini de, başkalarını da haşlayabilir.
Çalışma dışında
Boş vakitlerini nasıl geçirecekleri sorunu dahil, her konuda bir reform planı vardır ENTJ'lerin. Onlara göre her şey gibi tatilin de bir amacı olmalı. Eğlenceyle zihin çalıştırmayı birleştirmek, insanlarla ateşli tartışmalara girmek hoşlarına gider. İçlerinden kimileri işle birleştirir eğlenceyi; örneğin müşterilerle top oynar. Durum yavanlaşırsa ya da kendileri başa geçme fırsatı bulamıyorsa, çoğu sıkılır ve sinirlenir.
ENTJ'lere Öneriler
· Başkalarını kendi çalıştığınız kadar çalıştırmaya kalkmayın. Sırasında "Bu kadarı yeter" demenin yararını keşfedin. Bir yerde durabilmeyi öğrenin.
· Her gün dinlenme ve eğlenme için vakit ayırın. Meditasyon yapın, stres azaltma dersleri alın.
· Sevdiklerinizin en önemli ihtiyaçlarını onlar söylemeden keşfetmeye çalışın. Başkalarına da "Sizin için ne yapabilirim?" deyin.
· Akşamları evinize, ailenize döndüğünüz zaman, her şeyin başında olma ihtiyacınızı kapının dışında bırakın.
· Eleştiriyi saldırı gibi algılamaktan kaçının. "Benim yeteneğim sorgulanıyor" duygusuna kapılırsanız, özellikle dikkatli olun. Tepki vermeden önce karşınızdakinin ne demek istediğini iyi anlayın.
· Başkalarını nasıl etkilediğinizin bilincinde olun. Aşırı özgüvenli ya da saldırgan görünmemeye çalışın. Öfkenize egemen olun, Sizin dobra dobra konuşmalar ya da tartışmalar saydığınız şeyleri başkaları öyle algılamayabilir.
· Kafanızın dikine gitmeden önce başkalarının sağduyulu tavsiye ya da görüşlerine kulak verin. Acele etmeyin. Karar verirken durup düşünün, yeni anlayışlar ya da bilgiler var mı diye bir bakın, her şeyi farklı bir perspektiften görmeye çalışın.
· Bugünü nasıl kullanacağınızı ya da yapılandıracağınızı düşünmeye ara verin,
· Herkesin bu dünyaya verecek bir şeyleri olduğunu unutmayın. Başka insanları katkıda bulunmaya teşvik edin. Sonra da değerini bilin o katkıların.
· Uzlaşmayı ve arada bir geri adım atmayı öğrenin. Çatışmaları iki tarafa da kazanç sağlayacak çözümlerle sona erdirmeye çalışın.
· Kendinizin becerikli, düzenli, verimli, objektif, kararlı, araştırıcı, özgüvenli, yenilikçi, planlamacı ve lider yetenekli olabilme gibi güçlü yanlarınızı takdir edin.