ÖZGEÇMİŞ VE ÖNYAZI
Profesyonel yaşama adım atacaksanız yapmanız gereken ilk adım etkili bir özgeçmiş oluşturmaktır. Özgeçmiş (Curriculum Vitae-CV); niteliklerinizin, becerileriniz ve tecrübeleriniz kısa, açık ve özenli bir yapı ile anlatıldığı bir belgedir. İş başvurusunda bulunduğunuz firma ile ilk temasınızdır. Özgeçmiş karşı tarafa kişisel reklamınızı yapmanıza olanak sağlayan bir araçtır. İçeriğini, isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi, referanslar, özel zevkler gibi konuların özetleri oluşturur. İş başvurusunda bulunmayı düşündüğünüz firmaya/sektöre doğru hazırlanmış bir CV sunmak önemlidir. Özgeçmişinizi doğru hazırlayarak, yetkililerin daha önce hiç görmedikleri bir aday olan sizden etkilenerek iş görüşmesine davet etmelerini sağlamak elinizdedir.
CV'de Yer Alması Gereken Temel Başlıklar
İsim, E-mail, Telefon, Adres
CV'nizi gönderdiğiniz kişilerin sizinle irtibata geçebilmek için, CV'nizde belirtmiş olduğunuz irtibat bilgilerinden başka bir olanaklarının olmadığını unutmayın. Size her zaman ulaşabilecek e-mail adresi veya telefon numarası, CV'nizde bulunması gereken en hayati bilgilerden biridir. Bu bilgileri genellikle kâğıdın sol üstüne veya üst-ortasına yazın. İsminizi büyük harflerle, üst tarafta sola veya ortaya yazabilirsiniz.
İş / Kariyer Hedefi
İş/kariyer hedefinizin CV'nizde yer almasını istiyorsanız, bunu son derece açık ve sınırları çizilmiş bir şekilde ifade etmelisiniz. Bunu yaparak, işverenin sizi isteğinizin dışında bir pozisyonda konumlandırmasının önüne geçmiş olursunuz. Doğru bir ön mektup ile başvurunuzun değerlendirilme şansını artırabileceğinizi unutmayın.
Ön Mektup Yazımı
Eğer, 'CV'mi gönderirken ön mektup yazmama gerek yok, nasıl olsa kimse okumuyor.' gibi düşünceler taşıyorsanız tekrar düşünün. İnsan kaynakları danışmanları, yoğun eleman alımı yapan şirketlerin insan kaynakları uzmanları ya da birbirine benzeyen mektupları okumaktan bıkanlar genellikle mektubu hızla geçip CV'ye geçebilirler.
Buna karşılık, araştırmaların sonuçları potansiyel işveren konumundaki firmaların birçoğunun, aday hakkında ilk izlenimlerini, ön mektubunuzu okuyarak oluşturduklarını göstermiştir.
Ön mektubunuz ile en iyi izlenimi bırakabilmek için önce yazdığınız mektubun önemini iyi kavramış ve üzerinde düşünmüş olmanızın büyük faydası var. Burada, geçmişinizde önemli ve altını çizmekte yararlı gördüğünüz özelliklerinizi özetle belirtirsiniz.
Ön mektup, aynı zamanda, fikirlerinizi nasıl organize edebildiğiniz ve kendinizi ne açıklıkta belirtebildiğinizin aynası olarak algılanır. Ön mektubu tanımlayabilecek bir benzetme, onu suya atılan bir taş gibi görmektir; yani ilk hareketi yaratan ve sonra büyüyecek halkaların başlangıcı şeklinde görülebilir.
Eğitim
Yeni mezun ya da öğrenci iseniz bu bölümü mümkün olduğunca uzun tutup iş tecrübenizden daha önce yazmanızda fayda vardır. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili olarak, pozisyonu destekleyebilecek derslerinizi listeleyebilirsiniz. Eğer belli bir iş tecrübesine sahipseniz, eğitim kısmını, iş tecrübesinden sonra yazmanız daha doğrudur. Öğrenim gördüğünüz eğitim kurumlarını yazarken aşağıdaki bilgilere mutlaka yer verin:
Mezuniyet yılı
Mezuniyet derecesi
Bölüm
Adı ve yeri
Bunların yanı sıra yaptığınız özel projeler, aldığınız eğitimler, katıldığınız kurs ve seminerler, son olarak başvurduğunuz pozisyona uygun teknik becerilerinizi yazılabilirsiniz.
İş Tecrübesi
İş tecrübesine sahip iseniz bu bölümün CV'nizin en önemli kısımlarından biri olduğunu unutmayın. CV'nizi inceleyen kişi daha önceki tecrübelerinize, başarılarınıza ve o şirkete neler katmış olduğunuza bakarak kendi şirketlerine uygun olup olmadığınıza karar verir. Şirketlerin, kendilerine yapılan başvuruları değerlendirmede birçok değişik kriteri olabilir. Ancak, bunlar arasında satış artışı ve verimliliğin artması gibi hususlar, en çok dikkate alınanlardır. Bu nedenle, varsa bu tip başarılarınızı, CV'nizde öne çıkarın. Bu bölümde, daha önce çalıştığınız iş yerlerinin adlarına, bu iş yerlerindeki pozisyonunuzun başlayış ve bitiş tarihlerine ve unvanınıza yer verin.
Yabancı Dil
Eğer herhangi bir yabancı dil bilmiyorsanız, CV'nizde bu bölüme hiç yer vermeyin. Bir ya da daha fazla yabancı dil biliyorsanız, bunları, derecelendirme yaparak yazın. Başvurduğunuz iş yerine karşı, görüşme sırasında ya da daha sonraki zamanlarda zor duruma düşmemek için, dil bilginizi ölçmek için yapılacak testte çıkacak olası sonuçları göz önüne alarak derecelendirme yapın.
Aktiviteler ve Hobiler
Kendinizi olduğunuzdan farklı biri gibi göstermeye çalışmayın. Genellikle bu bölümde kişiler gerçek hayatlarında hiçbir zaman ilgi duymadıkları ya da hakkında hiçbir şey bilmedikleri aktiviteleri yazarlar. Sırf yazmış olmak için, gerçekte yapmadığınız şeyleri yazmak gibi bir hataya düşmeyin. Eğer gerçekten kitap okuyorsanız, ne tür kitaplar okumaktan hoşlandığınızı belirtebilirsiniz.
Kısaca Etkili CV Hazırlamanın Püf Noktaları;
CV Türleri:
Kronolojik CV: Özgeçmiş türleri arasında en yaygın kullanılandır. Profesyonel tecrübeler tarihler belirtilerek sıralanır. En son iş tecrübeniz en üstte yer alacak şekilde ters kronolojik sıra takip edilir.
İşlevsel CV: İş hayatında çeşitli uzmanlık alanlarında tercih edilen özgeçmiş türüdür. Sahip olunan iş tecrübeleri uzmanlık alanları altında toplanarak yazılır. Bu özgeçmiş türünde ilgi tecrübelere ve başarılara çekilmiş olur.
Hedefe Yönelik CV: Kariyer hedefinin belirlenmiş olduğu durumlarda belirli bir sektörün, belirli bir koluna yönelik başvuru yaparken kullanılır.